
Galerii miniere
Odată cu lucrările de amenajare a Parcului Minelor, s-au descoperit o serie de lucrări miniere, cu o vechime de peste 300-400 de ani. Studiind prezența hălzilor de steril din teren, au fost identificate mai multe galerii de coastă.
Dealul Minei din Baia Sprie este efectiv ciuruit de zeci de galerii săpate în general manual, pentru deschiderea accesului la filonul principal aurifer. Cu secole în urmă, săparea acestor lucrări miniere s-a făcut prin folosirea focului și răcirea bruscă a rocilor.
Astfel, prin dislocarea blocurilor mari de rocă, s-a putut înainte folosind dalta și ciocanul. În urma decopertării de sol și vegetație a lucrărilor vechi identificate lângă hălzile de steril, s-au pus în evidență cinci astfel de galerii de coastă.
Patru dintre ele au fost surpate, astfel că s-a marcat existența lor prin câteva elemenete de susținere în lemn. Una dintre aceste galerii însă, s-a deschis în profunzime, galeria fiind neafectată de trecerea timpului.
Această lucrare are aprox. 30m lungime, după care a interceptează filonul. În continuare se deschide un abataj pe direcția filonului, care, cu ajutorul speologilor a fost cercetat pe 200m. În abataj se pot observa procedurile de extragere a minereului auro-argentifer, precum și cuiburi exploatate de aur nativ.Câteva galerii miniere se pot vizita, însă doar cu ghid specializat.